Regeringen har bestämt sig. Eller?

Under hösten har regeringen beslutat att låta en “särskild utredare” undersöka förutsättningar för en samordnad IT-drift för statliga myndigheter.

Reaktioner i media var av det lätt förenklade slaget, CS är långt ifrån ensamma om liknande rubriker. Regeringen har bestämt sig för att Sverige ska ha ett statligt moln. Eller har de?

Det vore ju lite märkligt att tillsätta en utredning om man redan har bestämt sig kan man tycka, och vare sig regeringens pressmeddelande eller utredningsdirektivet ger riktigt stöd för en sådan tolkning — om det inte finns något mellan raderna i kanslisvenskan som jag inte riktigt förstår.

För det här är ingen lätt fråga, och den kommer inte heller att få ett enkelt svar. Om man självklart hävdar att staten ska ha ett statligt “moln” tarvar det att man gräver ner sig lite i vad det är man tror att man menar med det, begreppet är inte bara fluffigt i bildlig mening. Även med en väldigt begränsad tolkning av begreppet moln är det en betydande utmaning att bygga ett. Försäkringskassan, som nämns som exempel, har hållit på ett tag med sitt begränsade uppdrag och det råder delade meningar om hur de har lyckats.

Komplexiteten återspeglar sig i det 17 sidor långa direktivet, eller det kanske är normalt, vad vet jag. Till augusti 2020 ska man återkomma med kartläggning och förslag på författningsförändringar inklusive tydligare regler för att anlita privata aktörer. Till maj 2021 ska förslag på hur en samordnad IT-drift skulle kunna se ut presenteras.

Jag tror att den som väntar sig att något storartat ska komma ut av detta kommer att bli besviken. I stort sett tror jag att förväntningen på en molnleverantör idag ligger i vad drakar som Amazon och Microsoft levererar och ingenting kommer att förändra det faktum att de är amerikanska bolag. Att någon annan inhemsk eller ens europeisk leverantör ska kunna leverera något ens lite liknande är utopiskt önsketänkande och kommer så att förbli hur mycket vi än utreder saken.

Det som återstår är att anpassa sina förväntningar. Antingen menar vi med moln en i bästa fall ren IAAS-miljö, vilket också Statens servicecenter kommit fram till, men mer sannolikt i verkligheten med inslag av co-location. Kanske vissa enstaka gemensamma system som SAAS för ekonomi och personal, men dessa kommer sannolikt inte att levereras som molntjänster enligt gängse definition.

Även en sådan basal IT-infrastruktur kommer att kräva stora investeringar om man tänker sig att samlokalisera någon större del av statens IT-drift. En grov gissning snuten ur luften är åtminstone storleksordningen 10-20 miljarder. I alla fall mer än en och mindre än hundra. Det kommer att locka till sig många mindre inhemska aktörer som ser chansen till riktigt stora affärer där de stora drakarna är satta ur spel pga amerikanska. Jag kan känna en viss oro för att sådana lobbyister kommer att leda till beslut baserade på förväntningar de målat upp som inte kommer att infrias.

Kostnader för att bygga om myndigheternas IT-system till att använda en sådan infrastruktur är inte inkluderad, och att i någon nämnvärd grad uppnå det kommer snarare att ta decennier än något annat, även med betydande styrning. Det är kanske fortfarande önskvärt ur totalförsvarsperspektiv, men alla bedömningar som talar om ROI kommer åtminstone jag att förhålla mig skeptisk till.

Alternativet är att acceptera verkligheten som den är. De tjänster man vill använda sig av pga kostnadseffektivitet och tillgänglighet är amerikanska. Man kan använda dem, men med de konsekvenser det kan medföra. På vilket sätt ett förtydligande av regelverket kan hjälpa är höljt i dunkel för mig, mycket av “otydligheten” tror jag i dagsläget handlar om att det är svårt att förstå saker som går på tvärs med vad man önskar uppnå. Men det kan fortfarande finnas system i din verksamhet som kan nyttja dessa tjänster.

Det är lätt att tro att upprinnelsen till utredningen är frustration över det antiklimax som Kammarkollegiets förstudie Webbaserat kontorsstöd utgjorde. Även statens servicecenter har som sagt tidigare gjort en angränsande utredning, En gemensam statlig molntjänst för myndigheternas IT-drift. Det är svårare för mig att se vilken avgörande skillnad en ny utredning ska kunna göra och hur den ska undgå ett liknande öde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *